images23سابقه تهیه و تدوین فهارس پایه و سازکار
تهیه شرح ردیفهای فهرستبها، نحوه قیمتگذاری و تعدیل آنها

با توجه به آیین‌نامه تعیین برنده مناقصه، مصوب ۱۳۵۴ مهندس مشاور یا دستگاه اجرایی که خدمات نظیر آن را انجام می‌دهد

باید برای هر مناقصه، برآورد مقادیر، قیمتهای واحد و برآورد کل هزینه کار و همچنین قیمتهای مصالح پای کار را که به تصویب مقامات مجاز دستگاه اجرایی رسیده است، به ضمیمه اسناد مناقصه در اختیار شرکت کنندگان در مناقصه بگذارد.

بدین ترتیب دستگاه اجرایی برای براورد هزینه اجرای کار مسئول تهیه فهرست‌بهای مربوط به آن کار می‌باشد.

اما در سالهای ابتدایی دهه ۱۳۵۰ که حجم پروژه‌های عمرانی زیربنایی بدلیل درآمد حاصل از نفت بطور ناگهانی افزایش چشم‌گیری پیدا کرد و این افزایش حجم که متناسب با مصالح، نیروی انسانی و ماشین‌آلات موجود در کشور نبود.

مشکلاتی بر سر راه اجرای کار بوجود آورد؛ به همین سبب مهندسان مشاور که مسئول تهیه فهرست بها برای برآورد هزینه اجرای کار بودند برای جلب پیمانکاران و ارایه قیمت‌های قابل توجه در قرارداد آنها بمنظور خرید مصالح، پرداخت دستمزد نیروی انسانی و در اختیار گرفتن ماشین‌آلات، نسبت به افزایش بی‌رویه قیمتها اقدام می‌نمودند.

این موضوع در بین تمام دستگاههای اجرایی رواج پیدا کرده و باعث تورم غیرواقعی در هزینه طرحهای عمرانی شد. دولت برای جلوگیری از این روند غیرمنطقی به سازمان برنامه و بودجه وقت مأموریت داد تا نسبت به تدوین فهرست‌بهای استاندارد برای برآورد هزینه پروژه‌ها با قیمتهای متعارف اقدام نماید تا باین وسیله اجرای طرحهای عمرانی از بن بست بوجود آمده خارج شود.

از ابتدای سال ۱۳۵۵ سازمان اقدام به تدوین فهرست‌بهای پایه برای کارهای ساختمانی و راهسازی نمود در سایه این اقدام ظرف مدت کوتاهی پروژه‌های عمرانی بحالت عادی بازگشت. با توجه به آثار مثبت انتشار فهرست‌بهای پایه و استقبال خوب دستگاههای اجرایی، بتدریج برای رشته‌های مختلف فهرست‌بها تدوین و منتشر وابلاغ گردید که تا سال ۱۳۵۷ در ۵ رشته و تا سال ۱۳۷۶ در ۷ رشته فهرست بها منتشر گردید.

در سال ۱۳۷۷ با تغییر بنیادی در فهرست‌ها و مبانی آنها و تدوین آنالیزهای جدید برای آنها تعداد فهرست‌ها در حال حاضر به ۱۱ رشته رسیده‌است که چهار رشته دیگر شامل سدسازی، آبخیزداری، آبرسانی روستایی و ساختمان‌های صنعتی در دست اقدام است و در سال جاری منتشر خواهند شد.

بنابراین تعداد فهرست‌های پایه تا سال آتی به ۱۵ رشته افزایش خواهد یافت.

متن کامل این مطلب را در قالب یک فایل pdf از اینجا دانلود کنید.



4 دیدگاه برای “معرفی اجمالی فهرست بها

  1. ظاهر خدادادی گفته:

    سلام. از اینکه این منابع مفید را در اختیار کاربران، حتی آنهایی که عضو نیستند قرار داده اید بسیار ممنونیم. از خداوند متعال توفیق روز افزون برای شما خواستاریم.

  2. دامون تقی زاده گفته:

    ساعت ۲شب به اشتایل نیازپیداکردم واتفاقی اینجاروپیداکردم.عالی است.خسته نباشید.خداقوت.فکرکنم حالا حالاها با این مطالب کاردارم.

  3. reza گفته:

    بنام خدا
    سلام خدمت دوست عزیزم . مطالب بسیار بسیار عالی و مفید . خدا خیرت بده واقعا . ممنون و متشکرم . هر چی نیاز باشه اینجا هست بدون هیچ ثبت نامی. ممنوووووووووووووووون .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *